آبان
۱۴
۱۳۹۲

وجود نوعی کیست در گوشت گوسفند و گاو به نام سیستی سرکوس

” وجود نوعی کیست در گوشت گوسفند و گاو به نام سیستی سرکوس”

آیا تاکنون در گوشت خریداری نموده این کیست ها را مشاهده کرده اید؟ اگر دیده اید آیا به دنبال علت آن رفته اید یا از کسی پرسیده اید؟

ما در اینجا برای شما خواهیم گفت، این کیست ها به چه علت ایجاد می شوند:

توجه: برای بزرگ نمایی تصاویر روی آنها کلیک کنید

سیستی سرکوس5 سیستی سرکوس2

این  کیست  مرحله لاروی انگل تنیا ساژیناتا می باشد و انسان به عنوان میزبان نهایی و گاو به عنوان میزبان واسط در چرخه زندگی این انگل محسوب می شوند. این انگل از گروه  کرم های  پهن نواری شکل دستگاه گوارش گوشتخواران می باشد . مرحله لاروی این انگل در میزبان واسط(گاو و گوسفند) به صورت کیست پر از مایع به نام سیستی سرکوس که حاوی اسکولکس و تخم انگل می باشد.

چرخه زندگی:

 همتن طور که گفتیم انگل در بدن گوشتخواران(میزبان نهایی) مثل انسان و سگ زندگی می کند و بند های بارور خود را که حاوی تخم انگل می باشد در دستگاه گوارش آزاد کرده سپس بندهای بارور از بدن انسان یا سگ خارج شده و موجب آلودگی گیاهان و علوفه می شود. گاو و گوسفند با خوردن گیاهان و علوفه ی حاوی تخم انگل، آلوده می شود. تخم انگل در لوله گوارش گاو پاره شده جنین ۶ قلابی آزاد می شود، جنین ۶ قلابی جدار روده را سوراخ کرده ، وارد گردش خون  عمومی می شود و از طریق عروق خونی وارد بافتهای عضلانی گاو شده پس از ۶۰ تا ۷۰ روز بصورت کیست در می أید که به آن سیستی سرکوس بویس و در گوسفند سیستی سرکوس اویس می گویند. کیست رسیده در گاو صورتی رنگ و ابعاد آن ۵-۹ میلی متر است. انسان با خوردن گوشت نیم پخته ای که مراحل لاروی ( آلوده کننده ) سیتی سرکوس بویس را داشته باشد مبتلا می شود. پس از گذشت ۲ تا ۳ ماه،  لارو  انگل در بدن انسان یا سگ به کرم بالغ تبدیل و تخم گذاری می کند . کرم بالغ در روده انسان چندین سال زنده می ماند و شخص آلوده روزانه حدود ۸ عدد بند دفع می کند . تخمها در محیط بیرون بسیار مقاوم هستند بطوری که در محیط خشک تا ۳ هفته ودر محیط مرطوب تا ۵ ماه زنده می ماند و با خرده شدن تخم توسط گاو دوباره چرخه تکرار می شود.

با ورود تخم انگل به بدن دام ، ظرف مدت ۱ تا ۲ ماه در عضلات حرکتی مثل عضلات کپل، زبان، عضلات فکی، جوشی وعضله قلب، تبدیل به کیست سیستی سرکوس می شود. در صورتی که بیش از ۶ ماه در بدن گاو باقی بماند، خود به خود کلسیفیه شده و لارو کشته می شود. در واقع کیست غیر فعال می گردد و بصورت دمل هایی سفت و گچی شکل در نقاط مختلف بدن دیده می شوند.  شکل و اندازه  این دمل های کیستی در اندازه های مختلف است یعنی به اندازه یک دانه عدس تا یک دانه لوبیا  در گوسفند و حتی گاهی در لاشه های گاو تا اندازه یک گردو دیده شده است.

این کیستها بیشتر در قلب و عضلات جوشی،  محوطه داخلی شکمی ، روی عضلات دیافراگم و قفسه سینه، زبان و مری گوسفند و بز دیده می شود. البته در کشور ما ، خصوصا در استان چها محال وبختیاری بیشتر در لاشه های گوسفند و بز  و در اندازه های یک نخود دیده شده است. حال سوال اینجاست:

* آیا چنین گوشتی قابل مصرف است؟

جواب:  ما در بازرسی های بهداشتی لاشه های گوشت در کشتارگاه، اگر در کل لاشه یک گوسفند تعداد انگشت شمار کیست کلسیفیه شده غیر فعال وجود داشته باشد(یعنی ۵-۶ کیست) آنها را از روی لاشه جدا کرده و در ضمن چنین لاشه هایی را دقیق تر مورد بررسی قرار می دهیم ولی اگر تعداد کیست ها  بیشتر شد و در نواحی مختلف بدن نیز دیده شد لاشه باید حذف گردد. البته اگر کیست ها فعال باشند، یعنی حاوی مایعات  صورتی رنگ و یا بد بو باشند، حتی اگر یک مورد هم دیده شود کل لاشه حذف می گردد.

توجه: جهت اطلاعات بیشتر شما عزیزان، کتابهای الکترونیک ذیل تهیه و آماده ارسال از طریق تلگرام می باشد. فهرست مطالب آنها قابل رویت شما عزیزان می باتشد. جهت اطلاعات بیشتر به این شماره ۰۹۱۳۱۸۳۹۶۳۵ پیغام تلگرامی بگذارید.

در اینجا تصاویری از چند نمونه کیست سیستی سرکوس کلسیفیه شده غیر فعال نشان داده شده است:

توجه: برای بزرگ نمایی تصاویر روی آنها کلیک کنید

سیستی سرکوس1

20130309_122831 20130309_122825 20130309_122817 20130309_122741 20130309_122758 20130309_122619

درباره نویسنده:

17 پاسخ به “وجود نوعی کیست در گوشت گوسفند و گاو به نام سیستی سرکوس”

  1. سيامک جمشيدي گفت:

    سلام ایا دردنبه گوسفند غده یاکیست وجود دارد یا خیر

  2. raha گفت:

    سلام. من این کیست رو تو جگر گوسفند دیدم . اونم به تعداد زیاد. حالا یعنی باید بقیه جاهای گوسفند رو که از اون کیست نداره بندازم دور ؟؟؟

    • doctorvet گفت:

      سلام خیر دوست من، جگر گوسفند جدا بازرسی میشود و لاشه گوسفند هم جدا، در جگر انواع کیستهای انگلی ممکنه وجود داشته باشه ولی در همان گوسفند لاشه سالم باشه. فقط همان جگر حذف میشود

  3. الهام گفت:

    با سلا م ممنون از مطالب مفیدتان
    چند روز پیش گوسفندی رو قربانی کرده بودیم داخل قسمتی از چربی گوشت نه داخل خود گوشت فقط داخل قسمتی از چربی های چسبیده به گوشت دانه های زرد رنگ به اندازه سر سوزن که کنار هم بودند دیدم حالا شک کردم نکنه این گوشت مشکل داره به همین خاطر نمی تونم اون رو مصرف کنم اگه راهنمایی ام کنید ممنون میشم

    • doctorvet گفت:

      سلام. لطفا از طریق تلگرام یا واتس آپ پیام بگذارید.۰۹۱۳۱۸۳۹۶۳۵

    • علي گفت:

      با سلام، من هم دقیقا امروز برام این اتفاق افتاد، تو راه خلخال از یه مغازه بین راهی گوشت گوسفند خرید کردیم، که کشتارش برای شب قبل بود، ولی تازه بود، وقتی خواستیم کباب کنیم دیدم که تعداد زیادی دونه به اندازه نوک سوزن و شبیه لارو یا کرم بسیار کوچک رو سطح خارجی گوشت و بین بافتهای چربی نازک روی گوشت تجمع کردن. من به دقت اون قسمتها رو جدا کردم، ولی بقیه گوشت رو کباب کردیم و خوردیم. الان میخوام بدونم که چی بوده، میدونم که مارمون خیلی اشتباه بود. در ضمن این دونه های کرم شکل کاملا بی تحرک بودن، شبیه تخم یه حشره بودن . ممنون میشم راهنمایی کنید

      • doctorvet گفت:

        سلام، اگر گوشت را شسته باشید و کاملا پخته باشید اشکال ندارد، آنها تخم و لارو حشراتی هست که روی گوشت نشسته و تخمریزی کرده اند، البته این نشان میدهد که نگهداری گوشت بهداشتی نبوده است

    • doctorvet گفت:

      سلام به احتمال زیاد تخم انگلهای خارجی یا لارو میاز هستش که باید همان قسمتها با فضای اطراف آن دور ریخته شود و بقیه جاهای آن هم بررسی شود. بقیه گوشت به شرط نداشتن موارد دیگر، قابل مصرف است

  4. فرزاد گفت:

    سلام
    در سردست گوسفندی سه چار عدد کیست اندازه لوبیا به رنگ خاکستری روشن که داخل ان چبزی مثل فونت بود لطفا بفرمایید چه میتواند باشد .وتمام گوشت را دور ریختیم لطفا بفرمایید موقع خرید چکار کنیم گوشت سالم تهیه ودر صورت مشاهده به کجا مراجعه نماییم . ممنون

  5. ali گفت:

    موقع برش ران یک گوسفند یککیست آبکی زیر چاقو ترکید که حاوی مایع شفاف ودانه های سفید رنگ بود. سوال من اینه که آیا این گوشت مشکل دار است میشود آن را مصرف کرد یانه

  6. آبدانانی گفت:

    مطالب خوبند و استفاده کردیم

  7. کنجکاو گفت:

    سلام
    من یک چندتا کیست مشکی رنگ تو گوشت دیدم اونا چیند؟

    • doctorvet گفت:

      سلام. دوست من کیست مشکی در گوشت یا از انواع کیست انگلی است یا لخته خون بوده اگر در سطح گوشت بوده با برش آن میتوان فهمید خون هست یا نه ولی اگر کیست در عمق گوشت و در عضلات باشد کیست انگلی است. درصورتیکه در حد یک یا دو عدد بود و توانستید آنها را جدا کنید و دیگر در گوشت نیود بشرط اینکه بو و رنگ گوشت تغییر نکرده باشد مصرف اون گوشت مشکلی ندارد. ولی اگر بیشتر بود گوشت حذف و غیر قابل مصرف خواهد بود.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

حاصل را به عدد وارد نمایید : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

فهرست مطالب

دیگشنری


آمار بازدید

رتبه سایت