تیر
۸
۱۳۹۴

علایم بیماری تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو(cchf)-Crimean Congou Hemorrhagic Fever

تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو

Crimean Congou Hemorrhagic Fever

 

 

تب خونریزی دهنده کریمه- کنگو چیست؟

تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو یکی از بیماری­های ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است که در کشور ما نیز دیده می­شود. آلودگی با این ویروس در دام­ها بیماری بالینی ایجاد نمی­کند با اینهمه ممکن است در انسان باعث مرگ شود. ایجاد خونریزی در بافت­های بدن یکی از نشانه­های بیماری در انسان است که در مراحل آخر بیماری اتفاق می­افتد. بیماری برای اولین بار در سال ۱۹۴۴ در منطقه کریمه در کنار دریای سیاه شناخته شد و به همین دلیل به نام تب خونریزی دهند کریمه نامیده شد. بیماری متعاقبا در سال ۱۹۶۶ در کنگو شناسائی گردید و از آن تاریخ نام این بیماری به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو تغییر یافت.

 

 

توزیع جغرافیائی بیماری شامل چه مناطقی است؟

تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو درجنوب و شرق اروپا و مخصوصا شوروی سابق، در سرتاسر منطقه مدیترانه، شمال­غرب چین، آفریقا، خاور میانه و شبه قاره هند گسترش دارد.

 

چگونه این بیماری منتقل می­شود؟

این بیماری به صورت معمول از طریق گزش کنه­های آلوده و یا از طریق تماس انسان با بافت­های دام­های آلوده در زمان کشتار دام به انسان منتقل می­شود.

تعدادی از حیوانات وحشی و اهلی مانند گاو، بز، گوسفند و خرگوش میزبانان تکثیر کننده این ویروس هستند و کنه­هایی که از این دام­ها خونخواری می­کنند می­توانند آلوده شده و آلودگی را به نوزادان خود منتقل نمایند. بافت­های مختلف این دام­ها از جمله خون و گوشت آلوده هستند و می­توانند ویروس را در محیط منتشر کنند و یا در صورت تماس به انسان منتقل نمایند. بنابراین کشتار دام­ها در کشتارگاه و رعایت اصول بهداشتی در هنگام کشتار نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری دارد.

 

نشانه های تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو چیست؟

همانگونه که اشاره گردید، بیماری در دامها بدون علامت می باشد ولی دوره کمون بیماری در انسان بستگی به نحوه انتقال ویروس دارد. متعاقب گزش کنه ها معمولا دوره کمون ۳-۱ روز و حداکثر ۹ روز و متعاقب تماس با خون و یا بافت های آلوده۶-۵ روز و حداکثر ۱۳ روز می باشد. بیماری بطور ناگهانی و با علائمی مانند سردرد، تب بالا، درد ناحیه پشت، درد مفاصل، درد معده، استفراغ، قرمزی چشم ها و صورت و گلو و نقاط خونریزی در سقف دهان آغاز می شود. علائم زردی نیز ممکنست بروز کند و در موارد شدید در خلق و خوی، حواس و ادراک نیز تغییراتی ایجاد می شود. در موارد پیشرفته بیماری لکه های بزرگ کبود رنگ روی بدن، خونریزی شدید از بینی و خونریزی های غیرقابل کنترل در نقاط تزریق را می توان دید.

در صورت عدم اقدام سریع برای درمان میزان مرگ و میر در این بیماری می­تواند بسیار بالا و به حدود ۳۰% و حتی بالاتر از ۵۰% برسد.

 

 

تشخیص تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو چگونه است؟

تشخیص آزمایشگاهی موارد مشکوک به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو باید در آزمایشگاه کاملا مجهز و با درجه ایمنی زیستی بسیار بالا انجام شود.

 

چه کسانی و چگونه در معرض این بیماری قرار دارند؟

همانگونه که گفته شد این بیماری از طریق کنه­ها و یا بافت­های آلوده حیوانات به انسان منتقل می­شود. بنابراین دامداران، کارکنان کشتارگاه­ها، تکنسین­های دامپزشکی و دامپزشکان در معرض بیشترین خطر قرار دارند و باید احتیاط بیشتری بنمایند. با توجه به اینکه بیماری می­تواند از انسان بیمار به پرستاران آنها نیز منتقل شود لذا پرستاران باید در هنگام پرستاری از بیماران، موارد بهداشتی را کاملا رعایت نمایند.

 

 

دکتر مهدی خلج

*****چند خبر***

رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از مراجعه پنج مورد مشکوک به تب کریمه کنگو به مراکز بهداشتی و درمانی در هرمزگان خبر داد.

دکتر محمد شکاری ضمن اعلام اینکه پنج مورد مشکوک به بیماری CCHF در استان مشاهده شده، بیان داشت: پنج مورد با علائم بالینی مشکوک به بیماری تب کریمه کنگو به مراکز بهداشتی و درمانی استان مراجعه کرده اند که پس از درمان و آزمایشات تخصصی جواب آزمایشات منفی بود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با اظهار اینکه بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری حاد ویروسی است که از دام به انسان منتقل می شود، گفت: این بیماری با علائمی همچون تب، سردرد، احساس سرما، خستگی درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه و چشم، استفراغ و دردهای بالای معده و خونریزی ناگهانی را خونریزی از لثه‌ها، بینی، معده، روده و رحم و زیر پوست ناحیه ساق پا و دستها آشکار می شود.

وی تصریح کرد: ویروس CCHF به وسیله دام، لاشه دام، ترشحات خون آبه و کنه هیالوما منتقل می‌شود. مخزن ویروس در طبیعت اصولا کنه‌ها است و گاو، گوسفند، بز وخرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح هستند.

دکتر شکاری عنوان کرد: این بیماری بیشتر در مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی، خاور میانه عراق، هند، افغانستان، پاکستان، ایران و غرب چین مشاهده شده است.

وی اضافه کرد: شیوع بالایی از بیماری در بین کشاورزان، دامداران و اشخاصی که با دام سروکار دارند مشاهده می‌ شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نسبت به ورود دامهای قاچاق از مرزهای شرقی استان و کشور هشدار داد و افزود: از مرزهای شرقی کشور هم مرز با کشورهای پاکستان و افغانستان دامهای غیربهداشتی وارد کشور می شود که شیوع بیماری تب کریمه کنگو در استانهای خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان مشاهده شده است که منجر به فوت هموطنمان شده است.

وی همچنین از ورود دام های قاچاق از مرزهای شرقی استان خبر داد و بیان داشت: متاسفانه دامهای قاچاقی که وارد کشور می شود از مرزهای شرقی استان هرمزگان شهرستان جاسک وارد استان می شود که مسئولان نسبت به این امر باید دقت نظر بیشتری داشته باشند.

دکتر شکاری عنوان کرد: شهروندان هرمزگانی گوشت را از مراکز مورد تایید بهداشتی و دامپزشکی تهیه کنند و سعی شود قبل از مصرف گوشت در دمای فریزر ب مدت سه الی چهار ساعت نگهداری و پس از آن مصرف کنند.

 

درباره نویسنده:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

حاصل را به عدد وارد نمایید : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

فهرست مطالب

آمار بازدید

رتبه سایت

دیگشنری