۲۰
۱۳۹۴
دستورالعمل : پیشگیری و کنترل بیماری های ویروسی ماهیان قزل آلای کشور
پیش گفتار:
دستورالعمل « پیشگیری و کنترل بیماری های ویروسی ماهیان قزل آلای کشور » بنا به پیشنهاد دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های آبزیان و به استناد قانون سازمان مصوب ۱۳۵۰ و آیین نامه های مربوط نگارش شد و در پانزدهمین جلسه کمیسیون تحول اداری سازمان در تاریخ ۱/۱۲/۱۳۹۱ با کد «۱۶/۹۱دامپزشکی» به تصویب رسید و از ابتدای سال ۱۳۹۲ لازم الاجرا است.
ماده ۱ – اهداف:
الف- هدف اصلی : پیشگیری ، کنترل و ریشه کنی بیماری های ویروسی در مراکز تکثیر و مزارع پرورشی ماهیان قزل آلای کشور
ب- اهداف فرعی :
۱- ارتقاء سطح بهداشتی مراکز تکثیر و مزارع پرورش ماهیان قزل آلای کشور
۲-کمک به اجرای مراقبت های فعال و غیر فعال بیماری های ماهیان سردآبی
ماده ۲- دامنه کاربرد :
این دستورالعمل در مراکز تکثیر و مزارع پرورشی ماهیان قزل آلای کشور کاربرد دارد.
ماده ۳- مسئولیت اجراء :
اداره کل مسئول اجرای این دستورالعمل بوده و تمامی مراکز تکثیر و مزارع پرورشی ماهیان قزل آلای کشور ملزم به رعایت مفاد آن می باشند و دفتر آبزیان مسئولیت نظارت بر حسن اجرای آن را بر عهده دارد.
ماده ۴- قوانین و مقررات مرتبط:
۱- ماده ۵ قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب ۱۳۵۰ و آیین نامه مربوطه
۲- آئین نامه نظارت بهداشتی دامپزشکی مصوب ۱۳۸۷ هیئت وزیران
۳- آئین نامه چگونگی کنترل بهداشتی تردد مصوب ۱۳۷۳ هیات وزیران
۴- آئین نامه مبارزه با بیماری های دامی و جلوگیری از سرایت و انتشار آنها مصوب ۱۳۸۹
ماده ۵- تعاریف واژه ها و اصطلاحات : اصطلاحات به کار رفته در این دستورالعمل دارای مفاهیم زیر است:
۱-سازمان : سازمان دامپزشکی کشور
۲- اداره کل : اداره کل دامپزشکی استان
۳-دفتر آبزیان : دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های آبزیان
۴-شبکه : شبکه دامپزشکی شهرستان
۵-مرکز تکثیر :مرکز نگهداری مولد و تولید تخم چشم زده و بچه ماهیان انگشت قد
۶-مزرعه پرورشی : مزرعه پرورش و پروار ماهی به قصد عرضه و فروش به بازار
۷-مرکز تفریخ و پرورش : مزرعه تفریخ تخم چشم زده و تولید بچه ماهی
۸-تخم چشم زده : تخم ماهی لقاح یافته دارای اندام های چشمی ناکامل و قابل رویت و قابلیت حمل و نقل از محل تولید به مراکز دیگر
۹-بچه ماهی قابل فروش : بچه ماهی که کیسه زرده را کاملاً جذب کرده و در مرحله اولیه تغذیه فعال بوده و قابل جابجاشدن و فروش باشد.
۱۰-ماهی بازاری قابل فروش : ماهی پرورشی که مراحل رشد خود را طی کرده وقابل عرضه برای فروش در بازار باشد .
۱۱-پیشگیری : اقدامات بهداشتی ، درمانی و قرنطینه ای به منظورجلوگیری از ورود بیماری از مکانی آلوده به مکانی پاک
۱۲-کنترل : اقداماتی به منظور محدود کردن بیماری در مناطق آلوده و جلوگیری از انتشار آن به سایر مناطق پاک
۱۳-تشخیص : اقداماتی براساس مقررات فنی و بین المللی و اصول شناخته شده علمی برای تشخیص بیماری و شناسایی عامل مربوطه
۱۴-بیماری ویروسی : بیماری که بوسیله عوامل ویروسی در ماهیان قزل آلا ایجاد می شود نظیر بیماری نکروز عفونی لوزالمعده ( IPN) ، بیماری سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی ( VHS) و بیماری نکروز عفونی بافت خون ساز (IHN) و سایر بیماری های نوپدید و غیر بومی.
ماده ۶ – صاحب و یا متصدی مرکز تکثیر و مزرعه پرورش موظف است تحت نظارت مسئول فنی-بهداشتی مربوطه اقدامات بهداشتی ذیل را انجام دهند :
۱-درمان آب ورودی مرکز به روشهای قابل اجرا نظیر UV ، ازن
۲-ضدعفونی کلیه تجهیزات و وسایل مورد استفاده
۳-ضدعفونی تخم ها قبل از مرحله هچ بر اساس دستورالعمل شماره ۰۱/۴۸/۱۳۸۶
۴-رعایت تراکم در تراف ها و استخرهای نوزادگاهی برابر دستورالعمل صدور پروانه مراکز تکثیر ماهیان سردآبی با کد ۰۳/۴۳/۱۳۸۹
۵-ثبت روزانه وضعیت سلامت ماهیها برابر الگوی شماره (۱)
۶-جمع آوری روزانه ماهی های تلف شده و دفن بهداشتی تلفات با استفاده از کوره لاشه سوز و یا دفن در چاله با عمق یک متر و آهک پاشی روی آن و ثبت در الگوی شماره (۱)
۷-رعایت شرایط امنیت زیستی و قرنطینه ای در مزرعه
تبصره (۱) :ضدعفونی کننده های مورد استفاده در مرکز باید جزء ضدعفونی کننده های مجاز سازمان دامپزشکی کشور باشد.
ماده ۷ – مرکز تکثیر و مزرعه پرورش لازم است به منظور ماهی دار کردن استخرها اقدامات ذیل را انجام دهد :
۱-پاکسازی و ضدعفونی و آماده سازی استخرهای صید شده قبل از وارد نمودن بچه ماهی
۲-صدور گواهی آماده سازی مزرعه توسط مسئول فنی – بهداشتی و ارائه آن به شبکه دامپزشکی شهرستان طی مدت ۲۴ ساعت
۳-ثبت گواهی آماده سازی مزرعه در سامانه پایش بیمارهای آبزیان توسط مسئول فنی- بهداشتی و یا شبکه دامپزشکی شهرستان
۴-تامین بچه ماهی دارای گواهی سلامتی حمل از دامپزشکی شهرستان مبداء و ثبت در سیستم یکپارچه قرنطینه
۵-اعلام به شبکه دامپزشکی مقصد پس از ورود بچه ماهی به مزرعه حداکثر طی مدت ۲۴ ساعت
۶-تایید تخلیه بچه ماهی ها در مزرعه مقصد در سامانه یکپارچه قرنطینه توسط مسئول فنی-بهداشتی مزرعه
تبصره (۱) :در صورتیکه مزرعه فاقد مسئول فنی – بهداشتی می باشد ثبت موارد در سامانه پایش بیماریهای آبزیان بر عهده شبکه می باشد.
ماده ۸ – دفتر آبزیان برنامه سالانه مراقبت را حداکثر تا ۱۵ فروردین هر سال تنظیم و به ادارات کل ابلاغ می نماید .
ماده ۹- به منظور تشخیص بیماری لازم است موارد ذیل رعایت گردد:
۱-گزارش هر گونه تلفات غیر عادی توسط مسئول فنی-بهداشتی و یا متصدیان مرکز تکثیر و مزرعه پرورش به صورت کتبی و یا از طریق سامانه پایش بیماریهای آبزیان به شبکه دامپزشکی حداکثر ۲۴ ساعت پس از مشاهده تلفات.
۲-بررسی گزارش اولیه و در صورت لزوم اعزام کارشناس ظرف مدت کمتر از ۲۴ساعت توسط شبکه دامپزشکی و گزارش رخداد بیماری به اداره کل.
۳-بازدید از مزرعه و معاینه و کالبدگشائی و در صورت نیاز نمونه برداری از ماهیان بیمار و تکمیل الگوی شماره (۲) توسط کارشناس ۴-ثبت گزارش در سامانه پایش بیماری های آبزیان حداکثر ۲۴ ساعت پس از بازدید توسط شبکه دامپزشکی شهرستان.
۵-ارسال نمونه به آزمایشگاه واجد صلاحیت توسط اداره کل ظرف مدت ۲۴ ساعت پس از دریافت نمونه به همراه الگوی شماره (۳).
۶-انجام آزمایشات لازم توسط آزمایشگاه و اعلام پاسخ به اداره کل حداکثر ظرف مدت یک هفته پس از دریافت نمونه.
۷-در صورت مثبت بودن نتایج اولیه بیماری های ویروسی ارسال نمونه های لازم در محیط VTM و یا به صورت فریز شده به آزمایشگاه مرجع جهت انجام کشت ویروسی و انجام سایر آزمایشات تکمیلی به همراه الگوی شماره (۳).
۸-اعلام نتایج تکمیلی ظرف مدت ۱ ماه پس از دریافت نمونه توسط آزمایشگاه مرجع به دفتر آبزیان.
۹-بررسی نتایج بیماری توسط دفتر آبزیان و در صورت مثبت بودن ثبت در سامانه پایش بیماریهای آبزیان و یا اعلام کتبی به اداره کل.
ماده ۱۰ – اداره کل پس از دریافت نتایج اولیه مثبت به دست آمده از نمونه های مرضی و یا سیستم مراقبت فعال، نسبت به اعلام شرایط قرنطینه ای مبنی بر جلوگیریاز نقل و انتقال ماهی و وسایل و تجهیزات از مرکز آلوده به سایر مراکز تا اطلاع ثانوی به صورت کتبی به متصدیان مرکز اقدام نماید .
ماده ۱۱ – پس از تشخیص و تائید بیماری IPN در مولدین اقدامات ذیل در مراکز تکثیر الزامی است :
۱-اعلام کتبی بروز بیماری IPN به متصدیان مرکز حداکثر ظرف مدت ۲۴ ساعت توسط اداره کل
۲-صید ماهیان مولد حداکثر ظرف مدت یک هفته با نظارت شبکه دامپزشکی شهرستان
۳-تنظیم و ارائه گواهی صید مولدین بر اساس الگوی شماره (۴) توسط شبکه دامپزشکی ظرف مدت حداکثر ۲۴ ساعت پس از اتمام عملیات صید
۴-خشک کردن و ضدعفونی مرکز نگهداری مولدین با ترکیبات مجاز و با نظر کارشناس شبکه
تبصره (۱) : بیماری IPN به عنوان یک بیماری اندمیک در کشور محسوب می گردد .
ماده ۱۲ – به منظور ذخیره سازی مجدد مولدین در کانون های آلوده اقدامات ذیل صورت پذیرد :
۱-ارائه درخواست کتبی توسط متصدیان یا صاحبان مرکز به شبکه دامپزشکی شهرستان حداقل سه هفته پس از پایان عملیات پاک سازی و ضدعفونی
۲-بازدید از مرکز توسط کارشناس شبکه حداکثر یک هفته بعد از ارائه درخواست
۳-صدور گواهی سلامتی مزرعه بر اساس الگوی شماره (۵) ظرف مدت یک روز کاری پس از اتمام بازدید
ماده ۱۳ – پس از تشخیص و تائید بیماری IPN در بچه ماهیان زیر دو ماه در صورت داشتن علائم کلینیکی و تلفات بالای ۳۰% اقدامات ذیل الزامی است :
۱-اعلام کتبی بروز بیماری به متصدیان و یا صاحبان مرکز توسط شبکه ظرف مدت ۲۴ ساعت و صدور دستور معدوم سازی ماهیان آلوده
۲-بستن خروجی آب مزرعه بلافاصله پس از اعلام شبکه تا پایان عملیات معدوم سازی و جلوگیری از ورود آب استخرهای آلوده به منابع آبی
۳-معدوم سازی و امحاء بچه ماهی های استخرهای آلوده با نظارت نماینده شبکه
۴-تخلیه کامل آب استخر مبتلا
۵-دفن یا سوزاندن تلفات در محل مناسب
۶-پاک سازی و ضدعفونی استخر آلوده با استفاده از ضدعفونی کننده های مجاز
۷-ضدعفونی تمام تجهیزات ، وسایل مزرعه و تمام سطوح و دیواره ها با استفاده از ضدعفونی کننده های مجاز
۸-تکمیل صورت جلسه معدوم سازی بر اساس الگوی شماره (۶)
۹-ثبت در سامانه GIS توسط شبکه
تبصره (۱) : ملاک تشخیص میزان و درصد تلفات نظر کارشناس شبکه دامپزشکی پس از بازدید از مزرعه و برآورد میزان تلفات می باشد.
تبصره (۲) : معدوم سازی با استفاده از ماده هیپوکلریت کلسیم و با دوز ۲۵-۴۰ppm به مدت ۳۰ ذقیقه صورت می گیرد.
ماده ۱۴ – به منظور پرداخت غرامت به صاحبان یا متصدیان واحدهای آلوده رعایت موارد ذیل الزامی است :
۱-تنظیم تقویم بهای غرامت بر اساس ماده (۱۰) و (۱۱) آیین نامه مبارزه با بیماری های دامی و جلوگیری از سرایت و انتشار آنها و تبصره های ذیل آن حداکثر یک ماه پس از پایان عملیات معدوم سازی و ضدعفونی مطابق الگوی شماره (۶)
۲-ارائه نسخه ای از صورت جلسه معدوم سازی به صندوق بیمه محصولات کشاورزی در صورت نیاز
۳-ارسال برآورد میزان غرامت به دفتر آبزیان حداکثر یک هفته
۴-بررسی گزارش توسط دفتر آبزیان و اعلام میزان غرامت به دفتر طرح و برنامه ظرف مدت یک ماه
۵-تامین و پرداخت غرامت توسط سازمان حداکثر ۶ ماه پس از تنظیم تقویم بهای غرامت
ماده ۱۵- فروش بچه ماهیان مرکز آلوده در صورت داشتن تلفات کمتر از ۳۰% و گذشت ۲ هفته از رفع کامل علائم بالینی و تلفات ناشی از بیماری بلامانع است .
ماده ۱۶ – فروش بچه ماهیان مرکزی که در آزمایشات مولکولی سیستم مراقبت از نظر ویروس IPN دارای نتایج مثبت بوده ولی فاقد علائم بالینی می باشند ، بلامانع می باشد .
تبصره (۱) : شبکه در هنگام صدور گواهی حمل بایستی آلودگی به ویروس IPN را قید نموده و این گواهی صرفا به مقصد مزارعی است که دارای مسئول فنی – بهداشتی باشند.
ماده ۱۷ – پرورش بچه ماهیانی که از لحاظ IPN مثبت هستند با رعایت شرایط ذیل بلامانع است :
۱-ارسال گزارشات هفتگی مطابق الگوی شماره (۷) توسط مسئول فنی – بهداشتی مزرعه به شبکه
۲-بازدید ماهانه تا زمان صید توسط شبکه و ثبت گزارشات بازدید در سامانه پایش بیماری های آبزیان
۳-پاک سازی و ضدعفونی استخر آلوده پس از صید ماهیان با تمام تجهیزات مربوطه
۴-ارائه گزارش پایان دوره و اتمام عملیات ضدعفونی توسط مسئول بهداشتی مزرعه پس از اتمام عملیات
ماده ۱۸ – به منظور ذخیره سازی مجدد بچه ماهی در مزارع آلوده رعایت شرایط مندرج در ماده (۱۲) الزامی است .
ماده ۱۹ – پس از تشخیص و تائید بیماری های نکروز بافت خون ساز (IHN) و سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی (VHS) در مراکز تکثیر و پرورش رعایت شرایط مندرج در ماده (۱۳) به منظور ریشه کنی الزامی است.
تبصره (۱) : بیماری های نکروز بافت خون ساز (IHN) و سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی (VHS) به عنوان بیماری اگزوتیک برای کشور محسوب می شود.
ماده ۲۰ – شیوه نامه ضدعفونی و پاک سازی مزرعه توسط دفتر بهداشت آبزیان ظرف مدت ۳ ماه پس از ابلاغ این دستورالعمل
تهیه و ابلاغ می شود.
ماده ۲۱- اداره کل ضمن بررسی های لازم جهت ردیابی و شناسایی مبداء ورود و روش انتقال بیماری گزارش لازم را تهیه و به
دفتر آبزیان ارسال می کند.
ماده ۲۲ – اداره کل ضمن ثبت مورد بیماری در سامانه GIS سازمان اطلاع رسانی لازم را به سایر آبزی پروران انجام می دهد.
ماده ۲۳ – در صورت وقوع اپیدمی دفتر بررسی و مدیریت بیماری های آبزیان لازم است ضمن اعلام شرایط قرنطینه ای در کشور اطلاع رسانی لازم را به استان ها انجام دهد.
دیدگاهتان را بنویسید
فهرست مطالب
- آناتومی حیوانات
- آنچه زنان خانه دار باید بدانند
- اصول پرورش
- بخشنامه ها
- بهداشت گوشت و مواد خام دامی
- بیماریهای دام
- پاورپوینت بیماریها
- دارونامه
- درباره من
- سایر
- طرح توجیهی
- عکس و تصویر
- فیلم
- مامایی و تولید مثل
- مقالات
- موضوعات
- نژاد حیوانات
Tel: 09131839635
Email: doctorvet90@gmail.com